PÁLYÁZATI FELHÍVÁS NEVE, KÓDSZÁMA:

Vidékfejlesztési Program keretén belül az Észak-Borsodi LEADER Unió Helyi Közösség Egyesület működési területére meghirdetett, VP6-19.2.1.-30-1-17 kódszámú, Észak-Borsodi LEADER Unió Helyi Közösség Egyesület – A térség idegenforgalmi sajátosságaira épülő turisztikai szolgáltatásfejlesztés című felhívás.

KEDVEZMÉNYEZETT NEVE: Balogh Béláné
PROJEKT AZONOSÍTÓJA: 1939661650
PROJEKT CÍME: Öreg Somfa Vendégház fejlesztése, korszerűsítése
TÁMOGATÁS ÖSSZEGE: 7,35 millió forint
A TÁMOGATÁS MÉRTÉKE: 70,00 %
TERVEZETT BEFEJEZÉSI DÁTUM: 2022.06.30

A Bükk legöregebb része, az Upponyi-hegység vonulatai ölelik át a községet. A látvány több mint csodálatos és az erre járó turista azt gondolná, ezt már semmi sem múlja felül, de az Upponyi-szoros. Festői bércei, és vadregényes mészkősziklái szintén káprázatosak. Uppony gazdagon tárja fel múltja és jelene kincseit az érdeklődőknek és ezen a fenséges helyen található az Öreg Somfa Vendégház. A vendégházat 2015-ben nyitották meg, mely a település elején, csendes, békés, nyugodt környezetben található, és a teraszáról csodálatos kilátás nyílik a már fentebb említett upponyi szorost magába foglaló mészkőhegység vonulataira. Évek óta azon dolgoznak, hogy a vendégház az ideérkezők számára tökéletes kikapcsolódást nyújtson, elsősorban családoknak és baráti társaságoknak. A támogatási kérelem benyújtásával szintén az volt a cél, hogy fejlődjön a vendégház és még színvonalasabb szolgáltatást nyújthasson az ide érkezők számára. A projekt megvalósítása során beszerzésre és beépítésre kerül egy 2 méter átmérőjű 6 fő befogadására alkalmas dézsafürdő, amely lefedése is megtörténik, tehát az időjárási viszonyoktól függetlenül használható lesz. Különleges, egyedi élményt biztosít majd és jótékony hatással van az egészségre. A meglévő filagória helyén 7,0 m x 7,0 m befoglaló mérettel új kerti pihenő kerül építésre. A pihenő részben 15/15-ös faoszlopokra, részben 25 cm-es falazatra támaszkodik majd. A falazat anyaga asztal magasságig falazóblokk vakolt felülettel, felette látszó felületű fagyálló tégla, impregnálva. A faoszlopok a meglévő 20 cm-es zsaluzóblokkból készült falra támaszkodnak. A 25 cm-es falazat alatt 40 cm széles beton sávalap készül. A fa tetőszerkezet alulról lambéria burkolattal, a vendégház tetőhéjazatával egyező cserépfedéssel készül. A nyeregtető déli oldalára 4 kW teljesítményű napelemes rendszer helyezhető el. 5 kW-os 3 fázisú hálózatra visszatápláló napelemes rendszer kiépítése, az 1 kW-hoz tartozó négy panel a vendégházon kerül elhelyezésre. A padlóburkolat az átközlekedő részen 6 cm-es térkő burkolat, Ckt. aljzaton, főző és kiszolgáló részen fagyálló, csúszásmentes greslap burkolat. A falazott szakaszon különféle beépített előkészítő asztalok, mosogatók, grillező-, és bográcsozó helyek kerülnek kialakításra. A vendégháztól a kerti pihenőhöz betonozott, burkolt lépcsőn lehet majd eljutni.
Bízva abban, hogy a fejlesztés megvalósulása után több vendég távozik majd elégedetten és kipihenten az eltöltött vendégéjszakák után az Öreg Somfa Vendégház szeretettel várja a jövőben kikapcsolódni vágyó vendégeit.